4 Temmuz 2012 Çarşamba

Work and Travel (WAT)

Günümüzde üniversite öğrencilerin gerçekleştirmesi gereken iki önemli programdan birisidir work and travel(wat) bir diğeri ise daha çok öğrenci cabası gerektiren erasmus programıdır. Bu nedenledir ki daha çok wat programları öncelik görmektedir.

Work and travel programı için gerekli  şartlar lisans eğitimi devam eden ve başarı ortalaması en az 2.00 olması gereksinimidir.Fakat bunun yanında önlisans ve acıköğretim öğrencilerinin İngilizce bölümde okuyanlarının da programa katılma şansları var. Ben ilk sefer başvuru yaptığımda ortalamam 2.00 altındaydı: D genelde başvuru kabul ediliyor fakat vize alınmasının zor olunduğu katılımcılara belirtiliyor.
 Sorulan soruların başında şirket secimi gelmektedir. İstanbul da wat programı üzerine hizmet veren birçok şirket var öğrenciler seçimlerini daha önce bu programa katılmış arkadaşlarının kullandıkları şirketler hakkında yaptıkları yorumları ve memnuniyetlerini göz önüne alarak seçimlerini gerçekleştirebilirler. Ben şirket seçimini ilk sene beraber gittiğim arkadaşa bırakmıştım ayni şirketle 2 kere daha wat programına katildim.               

Şirket seçiminde önemli bir yer tutan ikinci bir etkense şirketin katılımcılara sunduğu imkânlardır. Bunların başında katılımcıya iş bulmak katılımcı adına evraklarını ve gerekli işlemleri gerçekleştirdikten sonra katılımcıya konsolosluktan vize görüşme tarihi almak daha sonra katımcısına uçak bileti bulmasına yardımcı olmak bunu yanında gideceği eyalette kalacak yer ayarlamak ve havaalanında karşılama hizmeti vererek katılımcısının ilk günlerde sıkıntı çekmemesini sağlar. Fakat bunun yanında şirketlerin her eyalette elemanı olamayacağından kalacak yer garantisi  ve karşılama hizmeti verme imkânları yoksa bunu katılımcılara baştan söyleyerek bilgilendirmesi gerekmektedir. Bende ilk sefer katıldığımda turizm bölümü okuduğumdan otel sayısının çok olduğu Virginia beach bölgesini seçmiştim. Fakat şirketim bana orada kalacak yer ayarlama imkânlarının olmadığı hatta karşılama hizmeti bile vermeyeceklerini  söylemesine rağmen beni kararımdan döndüremediler.
Not: herkese önermiyorum: D
Vize görüşmesinde ne soruyorlar zor mu kasmaya gerek var mı; aslında bu tamamen görüşme esnasında gişedeki daha doğrusu camekânın arkasında ki memurla olan iletişime kalmış, ben ilk sefer gittiğimde not ortalamam 1.44 çıvarlarındaydı hatta o dönem ki transkript de İngilizce hazırlıktan kaldığımda kocaman yazıyordu ve vizeyi alabileceğim konusunda pek de umut yoktu. Fakat görüşme sıram geldiğinde, camekânın arkasında ki orta yaşlardaki memurla 2 dakikalık bir görüşme yaptım. Bana Amerika da nerede çalışacağımı, orada ne iş yapacağımı, annemin ve babamın nerede çalıştığını, kardeşimin olup olmadığını, hangi okulda okuduğu tarzında sorular sordu ve sonra good luck in usa (Amerika da iyi şanslar) lafını duyunca anladım ki sadece bu vize işi sadece memurla sizin aranızda ki iletişime kalıyor. Çünkü not ortalamaları 2.00 üstünde olan ve hiç kaldığı ders olmayan kişilerin bile iki kere denemelerine karşın vize almadığına şahit oldum. Onun için ne kasmak lazım ne de çok boşlamak gerek rahat olmak yeterli bence: D
Amerika yolculuğunun en zevkli kısımlarından birisi de uçuşlarda geçmektedir benim gibi 2 veya 3 aktarmalı bilet alırsanız unutamayacağınız anıların sayısı artar. Bir sonraki aktarmayı kaçırıp 9 saate yakın havalanın bekleme salonunda uyuyarak geçirmek unutulmaz anılarınızın arasına girebilir. :D uzun  (15 saat) suren bir yolculuktan sonra gideceğim eyalete yakın olan Norfolk havaalanına varmıştım. Tabı bunun 10 saati sürekli uçuş geri kalan aktarmalarda geçti. Aktarmalar ve uzun uçuşlar sırasında pek aklınıza gelmiyor önemli hususlar bunların başında tabı ki ev nasıl ayarlayacağınız, gitmeniz gereken yere ne kadar uzakta olduğunuz, nasıl gideceğiniz fakat en son uçaktan inince her şey kafanıza dang ediyor ve bir heyecan sarıyor. Akla tek soru geliyor şimdi ne yapsam: D ilk sendromu havaalanında biraz oturarak üstünüzden atabilirsiniz sonra gitmeniz gereken bölgeye nasıl gideceğinizi, hangi ulaşım aracını kullanmanız gerektiğini gelmeden belirlemediyseniz havaalanın da görevlilere veya danışmaya sorarak bilgi alabilirsiniz. Eğer şirketiniz size kalacak yer imkânı sunmadıysa ilk günler hosteller de geçici olarak konaklıya bilirsiniz. Otellere göre daha ucuz olmasına karşın koğuş sistemi geçerlidir. Yani 12 veya 15 kişi bir odada kalarak tek banyo ve tuvaleti kullanmak zorunda kaldığından uzun süre tercih edilmez. Türkiye’den Amerika ya gelmeden arkadaşlarınız size orada da kendine Türk arkadaş edinme yabancı arkadaşlar edin İngilizceni geliştirirsin gibi nasihatlerde bulunurlar ama bilmediğin bir yerde ev aramak zorunda kaldığın zaman genelde kendini vatandaşının yanında buluyorsun: D tabı sonra ortama alışınca bir suru yabancı arkadaşın oluyor istersen onlarla ayrı eve çıkabilirsin.
Genelde work and travel  tatil programı olarak adlandırılsa da 3 aylık bir çalışma maratonun sonunda 1 hafta ve ya 10 gün gibi bir tatil imkânı sunmaktadır. Tabi bu surede size kalmış isterseniz çalışma vizenizin bitmesinden itibaren 1 ay daha kalıp tatil yapabilirsiniz. Ama bunu için para bakımından elinizin kuvvetli olması lazım ve sizinle kalmayı göze almış bir seyahat arkadaşı ben 2 seferde ayni bölgeye çalışmaya gittiğimden Amerika’nın doğu sahilini gezme imkânı buldum her seferinde araç kiralayarak gezdim. Çünkü araçla seyahat ederken daha çok bölgeden geçiyorsunuz ve yol üstünde birçok yere uğrama imkânı buluyorsunuz. Seyahat kısmında en önemli konu kafa dengi arkadaşla seyahate çıkmak en fazla 4 en az 2 kişi olmalısınız ki hem masraf azalsın hem de daha eğlenceli bir seyahat geçirebileniz. Araç kiraları da fiyatları da çok uygun isterseniz 2 ve 3 kışı birlikte araba satın alabilirsiniz. Fakat dönerken Amerika da arkadaşınıza bırakmak zorunda kalacağınızı unutmayın hemen satamaya bilirsiniz. Bu yüzden araç kiralamak seyahatte en mantıklı yol hem kıralar ucuz hem de araçlar şahane 1 haftalık bir araç kiralamak size 350 veya 400 dolarlık bir masraf çıkartır. Benzininde litresinin 1.25 dolar olduğunu düşünürseniz araçla seyahat size uçak veya trene göre daha az maliyetli olacağını kestirebilirsiniz.
Work and travel programları bugünlerde uçak bileti ve şirket parası filan derken 4 bin 5 bin doları bulabiliyor. Şirketler bu paraların geri kazanıldığını söyleseler de etse de verdiğiniz paranın hepsini geri kazanmanız için ya en az 2 işte çalışacaksınız ya da hiç harcama yapmadan ve gezmeden geri döneceksiniz tabi ki Amerika ya her zaman gitme fırsatı bulamayacağınızı ve bir daha gelemeyeceğinizi düşünerek hareket etmenizi tavsiye ederim. Daha önce filmlerde, televizyon programlarında gördüğünüz şehirlere araçla 6 saat 8 saat giderek gezme fırsatı her zaman bu kadar yakınınıza gelmeye bilir.
En çok merak edilen konu İngilizce geliştirme konusu Amerika ya giderken sakın döndüğünüzde ana diliniz gibi İngilizce konuşmayı ve anlamayı beklemeyin ama kelime dağarcığınızın geliştiğini, İngilizce konuşurken ki rahatlığınızın artığını ve kendinize daha çok güven duyduğunu hissedeceksiniz. Bunun yanında çok değişik ülkelerden arkadaş edinerek çok faklı kültürler tanıyacaksınız. Genelde wat programına katılanlar Singapur’dan tutunda Rusya, Bulgaristan, Azerbaycan, Kazakistan gibi birçok ülkeden arkadaş edinirler. Bunun yanında birçok Amerikalı arkadaş ediniyorsunuz ve hepsiyle bir kültür alışverişi içinde oluyorsunuz.
Eğer üniversite öğrencisiyseniz ve geçici zorluklarla aranız iyiyse kesinlikle gerçekleştirilmesi gereken önemli bir HAYAT BİLGİSİ…

kardeş çok uzun yazmışsın  yaww ben okuyamam diyorsan
4 dk ayır izle :)

5 yorum:

  1. bu video sayfalık yazına bedel.work and kısmını güzel anlatmışsınn bi kerede travel kısmını anlat.gidersek travel kısmında nerelere gidebiliriz sen nerelere gittin.tabi bi bayan olarak bayanların amerikada zorlanıp zorlanmadığını öğrenmek isterim.bazı aileler kızlarını bu yüzden göndermek istemiyorlarda merak ettim.cevaplar için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. güzel soru aslında korkualcak birşey yok aileler için bir çok kız oğrenci katılıyor bu programa sıkıntı olan kız oğrenciler için yapabilecekleri işleri secmeleri birçok kiz öğrenci yanlış iş dallarini sectiği için ya erkenden geri donemk zorunda kalıyo ya da döndüğünde programin cok gereksiz oldğundan bahsediyor. gezdiğim yerler acısından doğu sahilinde gezdiğim bir çok eyalet oldu. sizde gideceiğiniz eyalete gore bir cok yerı gezebilrisiniz.

    YanıtlaSil
  3. yardım için teşekkürler eger gitmeye karar verirsem bu konuda sizden tekrar bilgi almak isterim.

    YanıtlaSil
  4. Ön kayıt için başvuracakların hem indirimli kayıt olma hemde en güzel Work and Travel işlerini seçebilme imkanını yakalacaklar. Ve şu hatırlatma da aklınızda olmasını isterim Amerika Uçak Bileti en ucuz alım tarihleri Kasım-Aralık ve Ocak ayları en ucuz bilet alım ayları olduklarını unutmayın.

    YanıtlaSil